Obala Luke Vukalovića bb Trebinje, Bosnia and Herzegovina
+387 65 589 394
UncategorizedNovember 14, 2023by Admin

KUHARSKA GLAD ZA ZNANJEM

Udruženje žena “Most” Jablanica: Uzgojeno i skuhano na kućnom pragu

Novi trendovi na području gastronomije zahtijevaju od restorana i ostalih ugostiteljskih objekata inovativne i poboljšane jelovnike koji su bazirani na zdravoj i lokalnoj hrani koji se, sve više, povezuju sa autohtonosti i kulturom kraja u kojem se jede ta hrana.

Problem održivog razvoja, te načini na koje se može intervenisati unutar lokalnih zajednica kada je pitanju okvir za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog ekonomskog i socijalnog napretka bez štete za životnu sredinu zauzima centralno mjesto projekta ‘’Učimo mlade za održiv razvoj lokalne zajednice’’.

Ovim projekom Udruženja žena (UŽ) “Most” iz Jablanice, pokušalo se uticati na smanjenje migracije mladih iz lokalnih zajednica dodatnim obrazovanjem ovih članova društva za deficitarna zanimanja kao i podizanje svijesti ciljane javnosti o šteti koju izaziva upotreba plastičnih kesa.

Tako je održano šest radionica u “Školi kuhanja” u kojoj je učestvovalo 22 učenika Javne ustanove (JU) “Srednja škola Jablanica” koji su, pored ostalog, naučili pripremati tradicionalna jela od namirnica proizvedenih lokalno te, na taj način, dobili još jednu referencu za traženje posla u svojoj struci. U “Školi kuhanja” su učestvovali učenici drugih i trećih razreda ove srednjoškolske ustanove, a na tim radionicama voditelji ove svojevrsne škole su prezentirali tradicionalna jela te su ih zajedno sa djecom pripremali, degusitrali i komentarisali pa su djeca, na taj način, prošla kroz kompletan proces pripreme tih jela.

Ova aktivnost imala je i za cilj da se učenici još više zainteresuju za zanimanje za koje se i pripremaju te da se, u lokalnoj zajednici, promjeni stav budućih srednjoškolaca obzirom da se, iz godine u godinu, sve manje učenika odlučuje za zanate.

Na ovaj način dat je veliki doprinos očuvanju tradicionalnih jela od zaborava kao i animiranju učenika za kuharsku profesiju, a činjenica da su ovi mladi ljudi, za Međunarodni dan starih (1. oktobar), u lokalnom domu penzionera pripremali kolače sa najstarijim stanovnicima Jablanice zasigurno će uticati i na odnos ovih mladih ljudi prema starima i iznemoglima.

Tokom pisanja ovog projektnog prijedloga članice UŽ “Most” su detektovale još jedan problem, a to je masovna upotreba plastičnih kesa što je opće mjesto za sva naselja u Bosni i Hercegovini.

Tako su osmisle, i kroz ovaj projekat sprovele, kampanju pod nazivom “Recimo NE plastičnim vrećicama” u okviru koje su članice ovog Udruženja sašile i izvezle 100 cekera sa ekološkim motivima i podjelile ih lokalnom stanovništvu s ciljem podizanja svijesti o velikom utjecaju plastike na zdravlje ljudi.

Projekat ‘’Učimo mlade za održiv razvoj lokalne zajednice’’ podržan je i od strane Općine Jablanice kao i od kantonalnog ministrastva prosvjete, a “Školu kuhanja” bi bilo nemoguće izvesti da je nisu podržali i direktor i nastavni kadar JU “Srednja škola Jablanica”.

Na ovaj način postignuta je saradnja između civilnog sektora i lokalnih donosioca odluka, te je ovakav pristup pomogao UŽ “Most” da se bolje pozicioniraju u lokalnoj zajednici, a lokalna zajednica je dobila još jedan primjer kako se sa malim sredstvima mogu postići mjerljivi rezultati.

Projekat ‘’Učimo mlade za održiv razvoj lokalne zajednice’’ finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Općina Jablanica.

Share