Obala Luke Vukalovića bb Trebinje, Bosnia and Herzegovina
+387 65 589 394
UncategorizedNovember 18, 2023by Admin

Plemenite vještine za novo doba

Udruženje građana RUSAG: Projekt “Ples mačeva / sword dance”

Akronim ‘’HEMA’’ mnogima nije poznat. Iza njega se krije cijeli jedan svijet koji, iako potiče iz srednjeg vijeka, i danas plijeni pažnju i budi interes kod mnogih. HEMA su historijske evropske borilačke vještine – tradicionalne borilačke tehnike Starog kontinenta, s mačem kao “kraljem” u borbenim vještinama. U Bosni i Hercegovini, tek se u nekoliko sredina njeguju ove vještine, ovaj plemeniti sport. U jednoj, gradu Prijedoru, entuzijasti iz RUSAG-a, kroz projekt “Ples mačeva / sword dance”, ovaj sport su i uspjeli i oživotvoriti, te ga nesebično podijelili s javnosti…

Prijedorsko Udruženje građana ‘’RUSAG’’ okuplja zaljubljenike u srednji vijek. Nastoje ga “oživjeti”, osavremeniti. Jer u Evropi je ova tematika već dugo dijelom popularne kulture. Uz vitezove idu i viteške vještine koje su u RUSAG-u, nakon što su ih sami savladali, željeli približiti i drugima, prvenstveno mladima. A zanimanja za takvo nešto itekako je bilo – već godinama Prijedorčani, pa i mještani drugih sredina, pitaju za HEMA mačevanje.

Za bavljenje mačevanjem i srednjovjekovnim borilačkim vještinama trebalo je nabaviti rekvizite, opremu. Specifična kakva jeste, nije bilo jednostavno – jer nije to nešto što nalazite na svakom ćošku, u trgovinama širokog asortimana. No vitezovima RUSAG-a u pomoć je prisočila cijela zajednica Prijedora, pa je za časove i dijeljenje znanja i vještina sve bilo spremno. Više puta tokom sedmice, časove su održavali za više od dvadesetoro mladih. Njih pet dolazilo je čak iz Banja Luke.

Tako je, nešto za šta se do prije nekoliko godina skoro pa nije ni znalo, postalo jako popularno. I za svaku pohvalu. Uvođenjem mačevanja kao dostupne sportske aktivnosti, pobudio se veliki interes inače dosta uspavanih mladih ljudi. Trud i zalaganje “vitezova”, prepoznala je i lokalna zajednica. Grad Prijedor želi ovu disciplinu dodati na listu zvaničnih sportskih; odlučan je u tome da je se treba promovisati, odnosno njegovati. U RUSAG-u ostvarenim i više nego zadovoljni. Kažu da su sretni što su doprli do velikog broja mladih, i što ih je lokalna zajednica prepoznala. Ovakva su, kažu, partnerstva neprocjenjiva za razvoj i uspjeh zajednice.

Projekat “Ples mačeva / sword dance” finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Grad Prijedor.

Share