Obala Luke Vukalovića bb Trebinje, Bosnia and Herzegovina
+387 65 589 394

O nama

UG “Centar za razvoj Hercegovine” (CRH) osnovano je 2003.godine i od tada radi na promovisanju održivog razvoja Hercegovine

NVO CENTAR ZA RAZVOJ HERCEGOVINENVO CENTAR ZA RAZVOJ HERCEGOVINE

je nezavisna, neprofitna i nevladina organizacija osnovana u oktobru 2003. godine u TREBINJU radi razvijanja ideja i inicijativa koje vode održivom demokratskom razvoju lokalnih zajednica.

Razvijanje ideja i inicijativa

Kordinacija uravnoteženih sektora

Podizanje nivoa kvaliteta života

Povezivanje učesnika održivih zajednica

01Misija CENTRA ZA RAZVOJ HERCEGOVINE

je usmjerena na podizanje nivoa kvaliteta življenja harmonizacijom prirodnih resursa i kapaciteta lokalne zajednice i regionsaradnjom lokalnih vlasti, poslovnog sektora i civilnog društva.

02Strategija CENTRA ZA RAZVOJ HERCEGOVINE

je sadržana u kordinaciji uravnoteženog razvoja prvog sektora (privatna preduzeća i izvori finansiranja), drugog sektora (organi vlasti) i trećeg sektora (samoorganizovani i povezani gradjani) koji će se sprovoditi uz poštovanje svih osobenosti.

03Politika CENTRA ZA RAZVOJ HERCEGOVIN

se ogleda u povezivanju učesnika u kreiranju održivih zajednica i stvaranju mreže NVO iz ove oblasti.

https://crhtrebinje.com/wp-content/uploads/2022/05/Depositphotos_301398744_L.jpg

CILJCILJ CENTRA ZA RAZVOJ HERCEGOVINE

je uspostavljanje politički uravnoteženih i ekonomski održivih poslovnih sistema.

NAŠA VIZIJAVizija CENTRA ZA RAZVOJ HERCEGOVINE

Najbolji instrument kog građani, lokalna samouprava i poslovna zajednica mogu koristiti u ostvarivanju vizije zajedničkog dobra.

https://crhtrebinje.com/wp-content/uploads/2020/08/inner_image_01-850x1280.jpg
https://crhtrebinje.com/wp-content/uploads/2020/08/service_07-850x1200.jpg

UKRATKOOdrživi razvoj Hercegovine

UG “Centar za razvoj Hercegovine” (CRH) osnovano je 2003.godine i od tada radi na promovisanju održivog razvoja Hercegovine spajajući tako demokratizaciju društva (saradnja lokalnih vlasti i civilnog sektora) sa tipičnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima i bosanskohercegovačkim autentičnim selima smatrajući tu netipičnu fuziju osnovom ekonomskog (turistički neprocjenjivog) potencijala.

Na taj način profilisana je strategija ovog udruženja iz Trebinja koja je sadržana u kordinaciji uravnoteženog razvoja prvog sektora (privatna preduzeća i izvori finansiranja), drugog sektora (organi vlasti) i trećeg sektora (samoorganizovani i povezani građani) koja će se realizovati  uz poštovanje svih osobenosti ova tri sektora. Samo na ovaj način se može mijenjati kolektivna svijest o potencijalima koje Trebinje i Hercegovina Počeci rada UG “CRH” vezani su za ekologiju. Potom je ruralni razvoj i “Know-how” iz Italije usmjerio rad  ovog udruženje prema održivom razvoju odnosno svim onim što će uskoro prerasti u cirkularnu ekonomiju odnosno u drugačiju filozofiju korišćenja resursa i u turizmu i u poljoprivredi i u politici i u svim drugim sektorima. UG “CRH” radilo je na  stvaranju Euro regiona na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske kako bi se jače povezali komšijski gradovi. Većina projekata “CRH” usmjerena je  na uvezivanju nevladinog, javnog i biznis sektora kako bi se mogli postaviti osnove za stvaranje civilnog društva prema evropskim standardima. Ova organizacija puno „duguje “ fondaciji Business Inovation Programs i njihovim edukacijama u Norveškoj i u Bosni i Hercegovini tokom kojih su detektovane komparativne prednosti, ali i nedostaci Bosne i Hercegovine te je postalo jasno da samo spoj gore pomenuta tri sektora i promjena mentalnih slika loklanih ljudi može dovesti do napretka. S druge strane promišljanje o hrani, ne kao lokalnoj, nego hrani lokaliteta, kao nezaobilaznom alatu za promociju teritorije treba da bude na vrhu prioriteta Hercegovine. Sva iskustva iz ove oblasti “CRH” duguje OXFAM Italia (nekadašnji UCODEP). Od njih smo naučili da nije dovoljno samo reći da imamo razvijeno selo, mnogo je važnije istaći koju i kakvu priču sa sobom nosi to selo, zašto bi ga trebalo posjetiti u krajnjem, i zašto se zadržati tu na nekoliko dana. U sam razvoj sela, neophodno je uključiti maksimalno i struku, s ciljem da se kuće sačuvaju u izvornom stanju, sa tragom istorije na njima, da onaj ko dođe osjeti generacije koje su tu živjele i da se sve to prezentuje na najbolji način. Potom je na red došla i saradnja sa Savjetom Evrope i njihov program “Akademija za lidere” i ELoGE proces  koji su ukazali koliko je važno da lokalne zajednice permanentno rade na unapređenju vrijednosti lidera i uposlenika te svakodnevnoj saradnji sa stanovništvom.

 

 

https://crhtrebinje.com/wp-content/uploads/2022/02/logo2.jpg

SJEDIŠTE

Sjedište UG ''Centra za razvoj Hercegovine'' je u Trebinju, u ulici Ložiona bb, tel/fax +387 65 589 394, E-mail: crh@teol.net