Obala Luke Vukalovića bb Trebinje, Bosnia and Herzegovina
+387 65 589 394
UncategorizedNovember 10, 2023by Admin

TEGLA MEDA ZA DULUM ZEMLJE

Udruge pčelara (UP) “Vrijesak” Ravno: Kako pčelari mogu podržati ratare?

Formiranje Udruge poljoprivrednika „Dulum zemlje“ u Ravnom i podrška pčelarima ove Općine su glavna postignuća projekta „Jačanje kapaciteta Udruge pčelara i podrška udruživanju ostalih poljoprivrednika na području općine Ravno”.

Projekat pod nazivom “Jačanje kapaciteta Udruge pčelara “Vrijesak” i podrška udruživanju ostalih poljoprivrednika na području Općine Ravno” je ispunio svoj cilj i omogućio jačanje kapaciteta Udruge i njenog članstva. Ovako bi telegrafski mogao da se “prepriča” ovaj projekat koji je podržan kroz grant šemu projekta “LINK-a za saradnju/suradnju”.

Međutim, ako se zna da je Općina Ravno jedna od manjih u Bosni i Hercegovini (BiH), te da je dominantno ruralna zajendica, priča o ovom projektu je mnogo šira jer je njime dat veliki doprinos ne samo podršci pčelarima koji, zbog loše pčelinje paše, godinama jedva preživljavaju, nego i razvoju sektora poljoprivrede u ovoj Općini.

Pripremajući se za pisanje projekta predstavnici UP “Vrijesak” obavili su na desetine razgovora sa Ravnjanskim pčelarima kako bi shvatili kakva vrsta pomoći bi im najviše pomogla i kako se mogu ublažiti posljedice loših pčelarskih godina pa su shvatili da su, u trenutku pisanja ovog projekta, pčelarima najvažnije posude za čuvanje meda. Tako je nabavljeno, i članovima UP “Vrijesak” podjeljeno 70 posuda od inoxa u kojima pčelari mogu da čuvaju med prije nego što ga zapakuju u tegle.

S druge strane u razgovorima sa lokalnom samoupravom shvaćeno je da nepostojanje udruženja koje okuplja poljoprivredne proizvođače uzrokuje niz problema od kojih se posebno ističe činjenica da ne postoji pravni okvir za podršku poljoprvirednicima te da se bespotrebno gubi vrijeme na okupljanje poljoprivrednika kada se diskutuje o temama koje su za njih bitne.

Tako će poljoprivrednici, kada se završi registracija Udruge poljoprivrednika (UP) „Dulum zemlje“ lakše pristupati određenim fondovima, a Općinski odjel zadužen za rad sa njima imati jedinstvenu komunikacionu tačku te će moći bolje planirati uključenje poljoprivrednika u projekte podrške ovom veoma ranjivom sektoru.

Zbog toga je, tokom sprovođenja ovog projekta, održana  osnivačka Skupština UP “Dulum zemlje”, pripremljena i nadležnom sudu predata sva dokumentacija  te plaćene sve zakonom predviđene takse tako da se sada samo čeka rješenje o registraciji “Duluma zemlje”.

Obzirom da u Ravnom postoji “Agrobiznis centar” koji je opremljen i otvoren uz podršku projekta Evropske unije u okviru Programa IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina tokom 2016. i 2017. godine, formiranje  UP „Dulum zemlje“ dobija još više na pratkičnom značaju.

Kako ističu Ravnjanski pčelari pisanje projekta i njegovo sprovođenje se odvijalo uz tijesnu saradnju i podršku Općine Ravno čiji službenici su učestvovali kako u samom projektu tako i u pružanju logističke pomoći oko organizacije projektnih aktivnosti i sufinansiranju samog projekta.

Time je projekat UP “Vrijesak” dao mali, ali vrijedan doprinost realizaciji ciljeva definisanih u “Integriranoj Strategiji razvoja općine Ravno 2019-2027”  odnosno doprinio razvoju lokalne zajednice jačanjem poljoprivredne proizvodnje kao jednog od dva strateška pravca u u ovoj Strategiji.

Projekat “Jačanje kapaciteta Udruge pčelara “Vrijesak” i podrška udruživanju ostalih poljoprivrednika na području Općine Ravno”  finasira Evropska unija iz grant šeme projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju (LINK4Cooperation)”, a sufinansira Općina Ravno.

Share