Obala Luke Vukalovića bb Trebinje, Bosnia and Herzegovina
+387 65 589 394
UncategorizedMarch 17, 2022by Admin

ELoGE PROGRAM SLUŽBENO POKRENUT U BOSNI I HERCEGOVINI

LOKALNE VLASTI I PREDSTAVNICI OCD-A OBVEZALI SE NA INTENZIVNIJU SURADNJU KROZ UKLJUČIVANJE U PARTICIPATIVNE PROCESE

Danas je u Zavidovićima, u okviru projekta „Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju”, finansiranog od strane Evropske unije, održan prvi Forum za razmjenu najboljih praksi saradnje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti.

Pored predstavnika međunarodne zajednice i predstavnika donatora, Forumu su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti i OCD-a iz BerkovićaJablaniceKostajniceMaglajaMostaraNevesinjaNovog GradaPrijedoraRavnogTrebinjaZavidovića i Žepča, koji su zajednički identificirali konkretne izazove suradnje i iskazali spremnost za pronalaženje optimalnih rješenja za jačanje suradnje.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH istaknuo je važnost i specifičnost procesa suradnje između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti, naglašavajući da:

Put koji vodi ka efikasnoj lokalnoj upravi zahtijeva postojanje dugoročne vizije, fokusirane na iskrenom uvažavanju potreba građana i poslovnog sektora. Izgradnja povjerenja mora da bude prioritet. Jačanje participativnih procesa i strateški pristup su dva preduvjeta potrebna za uspješnu reformu.

Središnji događaj Foruma bilo je pokretanje ELoGE programa Vijeća Europe u Bosni i Herzegovini, osmišljenog da podrži zajednice u njihovoj potrazi za poboljšanjem svoje lokalne samouprave, a koji će se provoditi u 12 gradova i općina/opština obuhvaćenih projektom. Cilj je sprovesti samoprocjene tih gradova i općina/opština u skladu s 12 načela dobrog demokratskog upravljanja. Prva ELoGE akreditirana platforma u BiH koju čine predstavnici konzorcija projekta, kontinuirano će biti na raspolaganju gradovima i općinama/opštinama u procesu samoprocjene u narednim mjesecima.

Imajući u vidu važnost pokretanja ovakvog procesa, prisutnima se putem video linka obratila Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Europe u BiH, rekavši:

“U godini kada Bosna i Hercegovina obilježava 20 godina od članstva u Vijeću Evrope, zadovoljstvo je vidjeti da lokalne organizacije poput Agencije lokalne demokratije Mostar imaju kapacitet da rade na poboljšanju kvalitete lokalne demokratije. U saradnji sa Centrom za ekspertizu u dobrom upravljanju Vijeća Evrope, ubijeđena sam da će 12 lokalnih zajednica, učesnica ovog programa, unaprijediti procese upravljanja na lokalnom nivou. Vijeće Evrope će kroz novi Akcioni plan za period od 2022-2025. godine nastaviti da pruža podršku razvoju demokratije, transparentnosti u radu i uključivanju građana u procese donošenja odluka.”

Niall Sheerin, Program menadžer Stručnog centra za dobro upravljanje, Generalnog direktorata za demokraciju Vijeća Europe, koji se također obratio sudionicima ovog Foruma putem video linka, naglasio je:

“Vijeće Europe postoji da štiti i promiče europske standarde u ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava. Projekt ”LINK za saradnju/suradnju” nudi vektor za promicanje 12 principa dobrog demokratskog upravljanja Vijeća Europe kroz program ELoGE. Preuzimajući obvezu primjene ELoGE Standarda, gradovi i općine/opštine u Bosni i Hercegovini su suglasne da će mjeriti svoj učinak u odnosu na svaki od 12 principa, podižući na taj način svijest i izazivajući razmišljanje o vlastitoj praksi demokratskog upravljanja.”

Imajući u vidu nedavno iskustvo ALDA-e u pokretanju programa ELoGE u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji i važnost uspostavljanja takvog procesa u Bosni i Hercegovini, sudionicima Foruma se obratila i Antonella Valmorbida, generalna tajnica Evropske asocijacije za lokalnu demokratiju (ALDA), ističući:

Evropska oznaka izvrsnosti u upravljanju ili ELoGE, program je osmišljen da podrži zajednice u njihovoj potrazi za poboljšanjem svoje lokalne samouprave, čineći je odgovornijom prema potrebama građana i dodatno omogućavajući građansko učešće. ELoGE koristi 12 principa dobrog demokratskog upravljanja kao mjerilo za postizanje ovog cilja, pomažući zainteresiranim lokalnim samoupravama u provedbi i evaluaciji.

Osvrćući se na važnost participativnih procesa kao ključnog faktora razvoja i stabilnosti lokalne demokracije, Dženana Dedić, direktorica Agencije lokalne demokracije Mostar, istaknula je:

”Stvaranje novog pozitivnog okruženja zasnovanog na zajedničkom interesu življenja u zajedničkom prostoru i okruženju, te izgradnja povjerenja među svim akterima u lokalnoj zajednici, kreira ambijent pozitivnih trendova i napretka. Lokalne vlasti koje iskoriste resurse i prilike da usvoje nove alate i mehanizme dobre lokalne uprave, koja će građane imati kao partnere, stvoriti će prosperitetne lokalne zajednice.“

Hašim Mujanović, načelnik Općine Zavidovići i jedan od domaćina Foruma, istaknuo je važnost predanosti kontinuiranom unapređenju javnih usluga i postizanju učinkovitijeg i odgovornijeg upravljanja:

Općina Zavidovići je uvijek spremna sudjelovati u projektima koji imaju za cilj promicanje dobrog upravljanja lokalne samouprave. Zajedno s organizacijama civilnog društva spremni smo jačati kapacitete lokalnih vlasti, zajednički rješavati probleme, te želimo dodatno jačati povezanost s građanima uključivanjem u proces javnih politika . Primjenjujući načela ELoGE metodologije za dobro upravljanje, uvjereni smo da će naša jedinica lokalne samouprave imati priliku ponuditi bolje javne usluge i rješenja koja će zadovoljiti potrebe svih naših građana.”

Projekt ‘’LINK za saradnju/suradnju’’ ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u provođenju participativnih procesa kako bi zajednički identificirali specifične probleme zajednice i, zahvaljujući participativnom pristupu, pronašli najoptimalnija rješenja. Agencija lokalne demokratije Mostar je nositelj projekta u suradnji s partnerima projekta: Agencijom lokalne demokratije ZavidovićiAgencijom lokalne demokratije PrijedorCentrom za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja, ALDA – Europskom asocijacijom za lokalnu demokraciju i ALDA Skoplje kao pridruženim partnerom. Sa implementacijom je počeo 1. januara 2021. godine i trajat će do 31. decembra, 2023. godine. Vrijednost mu je preko 540.000 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila preko 490,000 EUR bespovratnih sredstava.

Za više informacija o projektu, posjetite: www.link4cooperation.ba.

Projekt LINK za saradnju/suradnju financiran je sredstvima Europske unije.

Share