Obala Luke Vukalovića bb Trebinje, Bosnia and Herzegovina
+387 65 589 394

INOVACIJE U PARTICIPATIVNOM ŽIVOTU LOKALNIH ZAJEDNICA – FOKUS DANAŠNJE KONFERENCIJE U MOSTARU

Uz podršku Evropske/Europske unije, danas je u Mostaru održana Početna konferencija projekta ”Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju“.

Na konferenciji su prisustvovali gradonačelnici, načelnici i politički predstavnici i predstavnice Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Nevesinja, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča koji su izrazili spremnost da učestvuju sprovođenju participativnih procesa kako bi zajedno identifikovali konkretne probleme zajednica i pronašli optimalna rješenja.

Povodom održavanja konferencije projekta i s obzirom na njenu specifičnost i važnost u kontekstu budućeg razvoja i rasta lokalnih zajednica Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za ravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH, potvrdio je značaj jednog ovakvog projekta za građane i građanke i naglasio da: „Efikasna, kvalitetna, odgovorna i transparentna javna uprava je preduslov za ekonomski napredak i stabilnost. Samo skupa, u partnerstvu, možemo izgraditi visoko-kvalitetnu javnu upravu koja služi građanima i kontinuirano stvara uslove za društveno-ekonomski razvoj”.

Putem video linka prisutnima se obratila i Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope/Europe u BiH koja je izjavila: “Lokalne samouprave moraju biti osposobljene da odgovore na nove izazove i promjene potreba građana i građanki. Dobro je vidjeti lokalne organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine koje aktivno rade zajedno sa regionalnim i međunarodnim partnerima, uključujući Centar za ekspertizu i dobru upravu Vijeća Evrope/Europe. Primjenjujući principe ELoGE metodologije za dobro upravljanje, uvjerena sam da će odabrane opštine/ općine i gradovi imati priliku ponuditi bolje javne usluge i rješenja koja zaista ispunjavaju potrebe ljudi, ne ostavljajući nikoga iza sebe.”

Gospođa Alina Tatarenko, šefica Centra za ekspertizu i dobru upravu Vijeća Evrope/Europe, koja se također obratila učesnicima i učesnicama ove konferencije video linkom, je izjavila: “Kao što znate, ovaj će se projekat provoditi u saradnji s našim Centrom za ekspertize za dobro upravljanje, jer se temelji na 12 evropskih principa dobrog demokratskog upravljanja. Ovi principi utjelovljuju zajedničku viziju dobrog upravljanja u državama članicama Vijeća Evrope/Europe. Važnost dobrog demokratskog upravljanja ne može se precijeniti. To je najvažnije za demokratiju, mir i stabilnost u Evropi. Ključno je osigurati da građani i civilno društvo u cjelini imaju povjerenja u javne institucije.

Dženana Dedić, direktorica Agencije lokalne demokratije iz Mostara posebno je istakla da samo zajedničko djelovanje aktivnih građana i građanki transparentne i odgovorne vlasti vode ka modernoj demokratskoj i prosperitetnoj zajednici ugodnog življenja i pozvala i organizacije civilnog društva da se informišu o projektu. „Pridruži se! To bi bila moja poruka civilnom sektoru!”

Agencija lokalne demokratije iz Mostara je implementator ovog projekta, a partneri su Agencija lokalne demokratije Zavidovići, Agencija lokalne demokratije Prijedor i Centar za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja te ALDA, Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju.

ALDA Skopje je pridruženi partneri ovog trogodišnjeg projekta čija je vrijednog preko 540.000 eura od čega Evropska/Europska unija finansira sa 490.000 eura.

Share