Obala Luke Vukalovića bb Trebinje, Bosnia and Herzegovina
+387 65 589 394
UncategorizedApril 26, 2022by Admin

Zaključci i preporuke Prvog projektnog Foruma u Zavidovićima

U Zavidovićima je 17.3.2022. godine, u okviru projekta „Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju”, finansiranog od strane Evropske unije, održan prvi Forum za razmjenu najboljih praksi saradnje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti.

Pored predstavnika međunarodne zajednice i predstavnika donatora, Forumu je prisustvovalo više od 50 predstavnicka lokalnih vlasti i OCD-a iz BerkovićaJablaniceKostajniceMaglajaMostaraNevesinjaNovog GradaPrijedoraRavnogTrebinjaZavidovića i Žepča, koji su zajednički identificirali konkretne izazove suradnje i iskazali spremnost za pronalaženje optimalnih rješenja za jačanje iste.

Središnji događaj Foruma bilo je pokretanje ELoGE programa Vijeća Europe u Bosni i Herzegovini, osmišljenog da podrži zajednice u njihovoj potrazi za poboljšanjem svoje lokalne samouprave, a koji će se provoditi u 12 gradova i općina/opština obuhvaćenih projektom. Cilj je provesti proces samoprocjene ovih gradova i općina/opština u skladu s 12 načela dobrog demokratskog upravljanja. Prva ELoGE akreditirana platforma u BiH koju čine predstavnici konzorcija projekta, kontinuirano će biti na raspolaganju gradovima i općinama/opštinama u procesu samoprocjene u narednim mjesecima.

Jedan od najvažnijih dijelova Foruma bile su tri simultane radionice koje su okupile predstavnike lokalnih vlasti i predstavnike lokalnih OCD-a s ciljem prikupljanja što više potrebnih informacija o kvaliteti i razini suradnje ova dva sektora.

Zaključci i preporuke Foruma sažeti su u sljedećem dokumentu.

Projekt ”LINK za saradnju/suradnju” financiran je sredstvima Evropske unije.

Share